سالهای زیادی است که از شیرین کنندههای مصنوعی به جای شکر و قند در صنعت تولید غذا استفاده میشود. از این مواد به عنوان شیرین کننده در انواع غذاها و نوشیدنیها استفاده شده و اکنون میدانیم که این مواد عامل بسیاری از بیماریهای خطرناک در انسان هستند. باتوجه به تحقیقات انجام شده بر روی این مواد، محققان متوجه خطرناک بودن این مواد و تاثیر آنها بر روی بالا بردن خطر ابتلا به بیماریهای خطرناک شدهاند. اگرچه برای اثبات این ادعا هنوز مدارک کافی و قابل استناد ارائه نشده است. در این مقاله به بررسی این موضوع میپردازیم که آیا مصرف غذاهایی که دارای مواد شیرین کننده مصنوعی هستند باعث بالا بردن خطر ابتلا به سرطان میشوند یا خیر.
در این آزمایش بیش از ۱۰۰ هزار نفر به طور میانگین به مدت ۸ سال مورد بررسی قرار گرفتند. در این مدت رژيم غذایی افراد (مخصوصا غذاهایی که مواد شیرین کننده داشتند) طی هر ۲۴ ساعت ثبت میشد. طبق غذاهای مصرفی این افراد و فاکتورهای فردی مثل سن، جنسیت، مصرف دخانیات، وزن، سلامت جسمانی و…، میزان تاثیر مواد شیرین کننده و ابتلا به سرطان اندازه گیری شد. باتوجه به این مقایسات، افرادی که غذا یا نوشیدنی با مواد شیرین کننده مصنوعی مصرف میکردند نسبت به کسانی که کمتر از این مواد استفاده میکردند بیشتر در معرض ابتلا به سرطان بودند.
در این آزمایش نسبتا بزرگ، متوجه شدند که مواد شیرین کننده مصنوعی به ویژه آسپارتام و آسه سولفام-K ( aspartame and acesulfame-K ) که دو نوع پر استفاده در مواد غذایی سراسر جهان هستند، خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهند. این تحقیقات باعث شده است تا سازمان تامین سلامت غذاها در اروپا و سازمانهای سلامت در سراسر جهان به ممنوع کردن این مواد بپردازند.